Agaavide saladus: armsad pikk-nina nahkhiired
Pisike maiasmokk kannab ladina keelset nime Leptonycteris nivalis. Nosimise käigus jääb nahkhiie karvakeste külge õietolmu, mida ta siis taimelt taimele edasi kannab. Nii tegutseb see väike loomake risttolmendajana.
Kahjuks on
kliimamuutused ja inimtegevus seadnud ohtu selle pisikese loomakese ja agaavide
kooselu, sest viimase kümne aastaga on pikk-nina nahkhiirte arvukus vähenenud
enam kui 50%. Kaitsealaseid jõupingutusi raskendab asjaolu, et need
nahkhiired rändavad igal aastal umbes 1100 km pikkuse teekonna Mehhiko keskosa
ja USA edelaosa vahel.
See pisike hurmur toitub
Elu võimsa vaatemängu nimel
Agaav veedab kogu oma 10–15-aastase elu säilitades suhkruid hetkeks, mil ta saadab taeva poole tohutu varre. Selle tipus on erkkollaste õitega õiekobarad, mis toodavad öösel suures koguses nektarit. Pärast õitsemist taim sureb.
Põllumajanduses kasutatavad agaavid koristatakse enne
õitsemist. Kuna põuad, maade ülekarjatamine ja suurlinnastumine kahandab
jõudsalt agaavide looduslikke kasvualasid, jääb nektarist toituvate nahkhiirte
toidulaud üha kesisemaks. Õnneks teevad looduskaitsjad ja mahetalunikud jõupingutusi
pikk-ninade päästmiseks, töötades selle nimel, et ka loodusesse jääks kasvama
piisavalt agaave.
agaavisiirup on pärit
Siirup ja tekiila
Üks tuntumaid agaavidest saadavaid toiduaineid on agaavisiirup, mille tootmine on sarnane suhkruroosiirupi valmistamisega. Selleks, et saada agaavisiirupit
lõigatakse 7–14 aasta vanusel taimel lehed maha ning taime varre koorealusest
kiust pressitakse mahl, mida tuntakse aguamiel'i ehk meevee nime all. Agaavimahl
kuumutatakse ning filtreeritakse, kuni tulemuseks on piisavalt puhas ja
kontsentreeritud siirup. Enamus maailmas toodetavast agaavisiirupist pärineb
Mehhikost.
Kuid agaavid pole pelgalt siirupitaimed. Tegelikult on iga taimeosa söödav, ka magusad õievarred, mida röstitakse. Mõnda agaaviliiki kasutataks tänapäevalgi taimekiudude saamiseks. Kui agaavi mahl käärib, muutub see alkohoolseks joogiks. Võimalik, et just hispaanlaste poolt kasutusele võetud destilleerimistehnoloogia pani aluse mitme miljardi dollari suuruse käibega tekiilatööstusele.
Jääb üle vaid loota, et talunikel ja looduskaitsjatel õnnestub ühiste jõupingutuste abil tagada agaavisaaduste jätkusuutlik tootmine, nii et üksteise kõrval saaksid sõbralikult elada nii inimesed kui armsad pikk-nina nahkhiired.