Valmis 15 minutiga: kolm ohtlikult maitsvat toitu
Tekst: Heilika Leinus
Kuigi ühtaegu tevisliku ja maitsva toidu valmistamine võib näida ületamatu väljakutsena, on see tegelikult imelihtne. Siit leiad paar retsepti, mille järgi kokkamine võib lausa ohtlikuna tunduda, sest need kõigest 15 minutiga valmivad toidud viivad keele alla ja panevad suu vett jooksma.
Rukolasalat kirsstomatitega
· 200 grammi rukolat· 100 g kirsstomateid
· 100 g Mozarella juustu
· 1 paprika
· 1 avokaado
· 1 peotäis kreeka pähkleid või pähklisegu
· 2 spl oliiviõli
· 2 spl Balsamico äädikat või õunaäädikat
· 1 punane sibul (soovi korral)
Pese koostisosad, lõika kirsstomatid pooleks, tükelda Mozarella juust, paprika ja avokaado. Kalla kõik koostisosad kaussi ja sega korralikult läbi. Serveeri koos vabalt valitud pearoaga. Sobib hästi ka lihtsalt paari kääru värskelt ahjust tulnud leiva kõrvale.
Koostisosade vahekorda võib muuta
nii, et saad just enda jaoks ideaalse salati. Soovi korral võid lisada ka veidi
jääsalatit, beebispinatit või muid koostisosi, mis just sulle kõige rohkem maitsevad.
Üks paljudest rukola-tomatisalati versioonidest. Foto: erakogu
Värske leib hummusega
· pool pätsi
värsket leiba· 400 g purk konserveeritud kikerherneid
· 1–2 küüslauguküünt
· 100 g päikesekuivatatud tomateid
· 4 spl oliiviõli
· 2 spl tahinit (seesamipastat)
· 1 väiksem sidrun
· 1 tl soola
· noaotsatäis musta pipart
Loputa kikerherned rohke veega, nõruta ja püreeri saumikseriga. Lisa peeneks hakitud küüslauk ja päikesekuivatatud tomatid, sidrunimahl, tahini, oliiviõli ja maitseained ning töötle saumikseriga ühtlaseks kreemjaks massiks. Lõika leib viiludeks ja määri hummust maitse järgi värskele leivale, sepikule või saiale. (Kaks esimest on tervislikumad valikud.) Soovi korral võid leivaviilud enne kergelt krõbedaks röstida.
Sulle ei meeldi küüslauk või päiksekuivatatud
tomatid? Pole hullu: hummus mekib hästi ka siis, kui üks neist retseptist välja
jätta.
Hummus mekib hästi ka värskete porganditega.
Foto: Adobe Stock
Kiivi-mustikasmuuti
· 3 küpset kiivit· 150 grammi mustikaid
· 4 suurt kuivatatud datlit
· pool sidrunit
· 1 tl agaavisiirupit
Pese
koostisosad, koori ja tükelda kiivid, eemalda datlitest kivid ja tükelda datlid,
pressi sidrunist välja mahl. Kalla sidrunimahl ja ülejäänud koostisosad blenderisse
või potti, lisa 300 ml vett (soovi korral veidi vähem või rohkem) ja mikserda
ühtlaseks seguks. Tähelepanu! Sidrunist kasuta ainul mahla. Koored võid kõrvale
panna näiteks maitsva koogi valmistamiseks.
Foto: Adobe Stock