Kümme erilist matchat ja roheline tee
Tekst: Ulvi Leinus
Fotod: Adobe Stock
Tervist soovime tihtilugu ainult siis, kui inimene juhtub aevastama või on pidulauas toosti vaja öelda. Kuid tervist võiks endale ja lähedastele soovida iga päev. Seda ei pea ilmtingimata häälekalt välja hüüdma, vaid võib ka selle nimel tegutseda. Näiteks valmistage tassike rohelist teed, kuna roheline tee on tervisele kasulik igal aastaajal.
Nii tore on ju hommikul
kätte võtta ajaleht või ajakiri või avada need näiteks tahvelarvutis ning selle
kõrvale juua aromaatset teed. Kui tassike teed saab joodud, on ka olemine kohe
mõnusalt värske, sest kipume ikka päeva jooksul liiga vähe vedelikku tarbima ja
miks mitte kohe hommikul ennast turgutada joogiga, mis on kasulik. Eriti
olulisel kohal on roheline tee ja seda just külmetushaiguste perioodil, sest teadusuuringud on näidanud, et regulaarne
rohelise tee tarbimine võib aidata ennetada viirushaigustesse nakatumist ja
kiirendada neist paranemist, kuna ta sisaldab rohkesti antioksüdante. Tassike
rohelist teed sisaldab umbes 150 mg polüfenooli, mis on tugevam antioksüdant
kui näiteks C-vitamiin ja E-vitamiin. Kes meist siis ei tahaks olla terve ja
reibas ilma tablette neelamata.
Teadlased on oma uuringutes leidnud, et roheline tee aitab vähendada ülekaalulisust ja säilitada normaalset kehakaalu. Samuti toetab ta veenides vereringet, stimuleerib lipiidide ja kolesterooli ainevahetust ning ühtlasi aitab hoida ka normaalset kolesteroolitaset. On arvatud, et rohelise tee joojatel leevenduvad ka allergilised reaktsioonid, sest see jook sisaldab teofülliini (kasutatakse astma ravis) ja seda väidet kinnitavad ka hiljutised Jaapani teadlaste uuringud.
Samuti on leitud, et rohelise tee tarbimine võib aidata ennetada ohtlikku verehüübimist (trombe), vähendades nii ka infarktiohtu. Selle imepärase tee kohta on Jaapanis läbiviidud uuring, mille tulemuste juures on esile toodud veel ka seda, et rohelise tee tarbimine aitas uuringus osalejatel kaasa kõrgenenud veresuhkru vähenemisele ja vererõhu alanemisele ja seda just tänu polüfenoolidele, mis seovad sapisoolasid ja emulgeerivad kolesterooli, moodustades lahustumatu aine, mida organism ei omasta ja seetõttu organismist väljutab.
Jaapani teejoomise traditsioonidega seostatakse ka seda, et selles saareriigis esineb Jaapani Vähiuuringute Instituudi raporti kohaselt suhteliselt vähe vähijuhtumeid ja ka elanikkonna keskmine vanus on kõrgem kui mujal. Samal meelel eelpool öelduga on ka paljud Hiina arstid, kelle sõnul viib roheline tee kehast välja toksiinid ja tugevdab veresooni.
Nagu näha, on rohelisel teel palju kasulikke teadusuuringutega tõestatud häid omadusi ning ei ole põhjust, miks mitte hoida oma tervist paremas seisus just rohelist teed juues. Aga kui palju peaks siis rohelist teed jooma, et tervist hoida? Teadlased soovitavad juua vähemalt 4–7 tassi päevas. Kui seda tundub liiga palju olevat, siis ka pool sellest kogusest on parem kui mitte midagi.
Drogerii
veebipoe valikus on Kräuterhaus Sanct Bernhardi Jaapani sencha tee, mis on oma
maitseomaduste tõttu leidnud tuhandeid austajaid üle maailma, aga nüüdseks on
tal ka palju sõpru Eestis.
Sencha (aurutatud tee) on väga populaarne originaalne jaapanipärane roheline tee. Selle imeline värske lõhn ning intensiivne, üliaromaatne ja kergelt mõrkjas maitse rõõmustab kõiki teegurmaane. Kräuterhaus Sanct Bernhardi roheline tee teeb mõnusalt ärksaks ja on seetõttu heaks alternatiiviks hommikusele kohvile.
Selle tee valmistamine on väga lihtne, kuid tähelepanu tuleb pöörata vee temperatuurile ja tee tõmbamise ajale. Lase vesi alguses keema ja siis lase sel 70–80°C-ni jahtuda. Kui soovid, et vesi kiiresti jahtuks, võid lisada veele selle jahutamiseks sortsu mineraalvett. Seejärel võta üks teelusikatäis teelehti 1–2 tassi kuuma vee kohta ja vala kuum vesi teelehtedele ja lase neil 1–2 minutit tõmmata. Seejärel kurna või eemalda teefilter.
Võrratu matcha tee
Rohelise tee kuningaks võib
kahtlemata pidada Jaapani matcha teed.
Foto: Adobe Stock
Matcha on peeneks jahvatatud roheline aurutatud tee. Ehtsat traditsioonilist matcha teed kasvatatakse
Jaapanis Aichi piirkonnas Honshū saare keskosas
vastavalt traditsioonilistele meetoditele. Nautlejad hindavad seda just eelkõige täidlase,
mitmetahulise ja meeldiva maitse tõttu. Vaid vähesed Jaapani teefarmerid toodavad matcha teed, sest selle eripära
seisneb teelehtede erilises kasvatamises. Teepõõsaid varjutatakse päikese eest
nende kasvu viimastel nädalatel, et suurendada nende klorofüllisisaldust
(taimed kompenseerivad päikesepuuduse suurenenud klorofülli tootmisega). Pärast
korjamist teelehed aurutatakse, seejärel kuivatatakse ning lõpuks jahvatatakse
kuivatatud lehed kiviveskites pulbriks. Ainult sellise jahvatamise käigus
tagatakse täpselt õige konsistentsiga tulemus. Kasvatamise ja töötlemise
koosmõju tagab selle ainulaadse rohelise tee erilise kvaliteedi ja peene
maitse ning ka erksa rohelise värvitooni.
Foto: Adobe Stock
Kas teadsid, et ühes tassis matcha tees on antioksüdante kümme korda rohkem, kui tavalises rohelises tees? See on võimalik, sest ta sisaldab lahustunud teelehti, mida tavalise rohelise tee tõmmis ei
sisalda. Nii nagu sencha teegi, kiirendab matcha tee ainevahetust, põletab kaloreid, viib mürgid kehast välja (detox toime), rahustab ja lõdvestab meeli ning suurendab ka
keskendumisvõimet. Kuna matcha tee sisaldab rohkesti C-vitamiini, tsinki, kroomi ja magneesiumit,
siis on ta veelgi tõhusam abimees viirushaiguste ennetamisel kui seda on sencha tee. Jaapanis
eristatakse vastavalt matcha tee kangusele lahjemat ja kangemat teed. Kergemat ja lahjemat nimetatakse usucha teeks ja kangemat koicha teeks. Esimese jaoks võetakse
tassi kohta kaks teelusikatäit matcha pulbrit ja kangema
tee tegemiseks koguni kuus teelusikatäit pulbrit. Nagu näha on heal lapsel mitu nime.
Macha pulbrit kasutatakse lisaks tee valmistamisele ka küpsetistes, jäätises ja smuutides. Sellega saab muidugi valmistada ka matcha latte’t, mis on maitsev ja tervislik jook, mida on lihtne kodus valmistada.
Matcha latte
Foto: Adobe StockValmistamine võtab aega vaid umbes 5 minutit.
1. Võta üks teelusikatäis matcha pulbrit ja vala see üle umbes 80 ml veega, mis on
70–80°C. Seejärel vahusta teed traditsioonilise
bambusest matcha vispliga. Kui sul sellist visplit ei juhtu olema, siis tavaline
köögivispel või piimavahustaja teevad selle töö samuti korralikult ära. Oluline
on ainult jälgida, et vahustamisel ei jääks tükke. Seepärast oleks eriti hea matcha pulber eelnevalt sõeluda nagu sa jahuga teed enne küpsetamist.
2. Soojenda 3/4 tassi kookospiima umbes 70°C -ni. Samuti sobivad matcha latte valmistamiseks mandlipiim ja tavaline piim.
3. Vala matcha üle vahustatud piimaga
Serveeri kohe!
Maitse jooki ja soovi korral maitsesta näiteks agaavisiirupi, vahtrasiirupi või steviaga.
Või katseta teist varianti: valmista matcha tee traditsioonilisel viisil, vahusta piim, vala see teele ja aseta viimistluseks peale veidi vaniljejäätist (sobib ka kookosejäätis) või siis vahukoort ning kaunista see veidikese matcha pulbriga.
Foto: Adobe StockVaja läheb 0,5 liitrit 35% koort, 0,5 liitrit piima, 175 grammi suhkrut, näputäit soola ja 15 grammi Jaapani maheviljelusest pärit matcha pulbrit.
Valmistamine on lihtsamast lihtsam, sest kõik koostisained segatakse kokku ja siis segatakse neid seni kuni suhkur on lahustunud. Seejärel asetatakse segu 30 minutiks jäätisemasinasse ja siis üheks tunniks sügavkülma.
Jääga matcha
Täida klaas 3/4 ulatuses jääkuubikutega või purustatud jääga ja vala sellele soe mathca tee (vt eespoolt tee tegemise õpetust). Aseta klaasi jämedam joogikõrs, sega jooki kõrrega ja tunne rõõmu hetkest!
Võid proovida ka viimase komponendina peale valada vahustatud piima. Selline jook on valmides eriti ilus.
Kolmas võimalus on täita klaas purustatud jääkuubikutega, valada neile kuum matcha tee ja kõige peale asetada kuulike matcha jäätist. Tulemus rõõmustab taas silma ja hellitab maitsemeeli.
Kookosveega matcha
Aseta suurde klaasi 4–5 suurt jääkuubikut, lisa nii palju kookosevett, et klaas oleks ¾ ulatuses vedelikuga täidetud ja kõige lõpuks vala klaasi umbes 80 ml matcha teed (vt eespoolt tee tegemise õpetust). Aseta klaasi jämedam joogikõrs, sega ja naudi värskendavat jooki!
Jäätis matcha’ga
Pane jäätisepokaali kaks kuulikest vanillijäätist ja vala see üle sooja matcha teega. Sega ja naudi ilusat hommikut!
Matcha espresso
1. Valmista espresso (1,5 supilusika täit). Kui sul espresso valmistamiseks masinat ei ole, siis sobib ka sama kogus lihtsalt väga kanget kohvi. Sega juurde veidi suhkrut ja lase joogil jahtuda toatemperatuurini ja seejärel külmkapis.
2. Valmista 80 ml veest matcha (vt eespool tee valmistamise õpetust). Lase jahtuda toatemperatuurini.
3. Vahusta üks klaas piima või kohvikoort.
4. Võta serveerimisklaas ja täida klaasi jääga kuni 3/4 ulatuses, siis vala jääkihile espresso, seejärel vahustatud piim ja kõige lõpuks matcha. Kui toimetate joogi kokku valamisel kiiresti ja espresso ning matcha on piisavalt jahtunud, on tulemuseks kena kihiline jook. Soovi korral lisa kõrs ja serveeri külmalt.
Mahlakokteil matcha'ga
Vaja läheb selleks 100 ml värsket mahla, jääd, 80 ml matchat (vt eespool tee valmistamise õpetust) ja soovi korral vahustatud kookospiima või kuulike vanillijäätist.
Täida klaas purustatud jääga, vala sellele 100 ml mango-, ananassi- või apelsinimahla ja viimasena vala toatemperatuurini jahutatud matcha. Soovi korral võid valada viimaseks kihiks vahustatud kookospiima või panna kaunistuseks kuulikese vanilli jäätist. Eriti maitsev tuleb see jook, kui kasutad värskelt tehtud mangopüreed, mida võib valmistada blenderis ka külmutatud mangost. Tulemuseks on tore kihiline kokteil.
Tervist teile kõigile, hoolitsege enda eest hästi, olge hoitud ja tänud, et olete meiega!