Moringa – kas imetaim või „hookuspookus”?
Foto: Adobe Stock
Viimasel ajal on üha populaarsemaks saanud moringa tee, pulber ja kapslid. Kas tõesti on tegemist imetaimega või on see üks järjekordne moenarrus, millelt erilist tervist parandavat mõju loota ei ole?
Moringa kasvab hästi soojas kliimas ja ei karda põuda. Foto: Adobe Stock.
Õli-rõikapuu
talub hästi põuda ja on ka muidu ilmastiku suhtes väga vastupidav. Selleks, et
põua ajal hakkama saada, kogub see taim oma lehtedesse ohtralt toitaineid.
Arvatakse, et needsamad toitained ongi põhjus, miks paljud inimesed end
moringatooteid tarbides väidetavalt paremini tunnevad. Nii kuulub moringa
paikades, kus on talle sobiv soe kliima, ka kohaliku rahva toidulauale. Sellest
valmistatakse salateid, küpsetisi, smuutisid ja maitsvat taimeteed.
Seda, et
inimeste enesetunne tundus moringat tarbides paranevat, märkasid juba tuhandete
aastate eest ravitsejad, kes on aegade jooksul omistanud selle puu erinevatele
osadele palju kasulikke omadusi. Näiteks on arvatud, et moringa tarbimine
tõstab libiidot, puhastab keha, on põletikuvastase toimega, ravib haavandeid,
vähendab kõhukinnisust, parandab nägemist ja seedimist, soodustab juuksekasvu,
vähendab kortse ja stressi, normaliseerib veresuhkru taset, parandab
südametööd, aitab hoida vaimset tervist ning annab energiat ja elujõudu. Samuti
arvatakse, et õli-rõikapuu seemned aitavad väljutada sooleparasiite. Ajurveda
meditsiinis soovitatakse moringat umbes 300 haiguse ennetamiseks ja raviks.
Õli-rõikapuu lehed on erkrohelised ja seemned tumepruunid. Foto: Adobe Stock.
Kuid millised nendest lubadustest on tõesed ja millised võib pigem liigitada platseeboefektiks? Kindlasti võib moringast abi olla siis, kui keha toidust piisavalt palju vajalikke toitaineid kätte ei saa, sest õli-rõikapuu lehed on justkui üks suur „vitamiinipomm“. Teadusuuringud on näidanud, et need sisaldavad koguni 92 erinevat toitainet ja mõnda neist väga ohtralt. Õli-rõikapuu on näiteks rikas kiudainete, mineraalide, aminohapete ja bioaktiivsete ühendite poolest, mis aktiveerivad, reguleerivad ja kiirendavad meie kehas ainevahetusprotsesse.
Veelgi
olulisem on ehk siiski see, et moringas on kokku 46 erinevat antioksüdanti ja
36 erinevat põletikuvastast ainet. Näiteks on seal ohtralt C-vitamiini,
kvertsetiini ja klorogeenhapet. Antioksüdandid on ained, mis pidurdavad ja
reguleerivad vabade radikaalide teket. Terves organismis valitseb
antioksüdantide ja vabade radikaalide vahel tasakaal. Kui organismis on vabu
radikaale liiga palju, muutuvad need aga meie kehale ohtlikuks. Antioksüdandid
ja põletikuvastased ained katkestavad vabade radikaalide poolt alustatud
ahelreaktsiooni, et selle käigus kahjustunud rakud ja koed saaksid taastuda ja
terveneda.
Moringa pulber ja kuivatatud lehed. Foto: Adobe Stock.
Peale selle on teadusuuringud näidanud, et moringa võib aidata ravida mitmeid haigusi. Näiteks võib õli-rõikapuu lehtede igapäevane tarbimine aidata langetada veresuhkru ja kolesterooli taset, mõjuda kasulikult suhkurtõve korral, aidata ennetada ja ravida vähktõbe ning vähendada põletikke. Kuigi neid omadusi kinnitavaid uurimistöid ei ole veel piisavalt, et Moringa oleifera raviomadusi ametlikult kinnitada ja see taim ka päriselt ravimites kasutusele võtta, võib kindlalt öelda, et tervisele kasulikke aineid on selles taimes ohtralt.
Siiski tuleb tähelepanu pöörata sellele, et söömiseks kõlbavad vaid õli-rõikapuu lehed. Selle seemned on aga mürgised ja võivad suures koguses tarbimisel põhjustada tõsiseid tervisekahjustusi. Seetõttu tuleb moringa kapsleid, teed ja pulbrit ning teisigi moringast valmistatud toidukaupu ostes hoolikalt jälgida, kes on nende tootja. Kui tootja on usaldusväärne, võib klaasikene moringateed hommikul hea ja reipa enesetunde anda küll.
Moringa oleifera lehtede pulber sisaldab:
10x rohkem A-vitamiini kui porgandid
17x rohkem kaltsiumit kui piim
25x rohkem rauda kui spinat
15x rohkem kaaliumit kui banaan
7x rohkem C-vitamiini kui apelsinid
4x rohkem valke kui muna
92 toitainet
46 antioksüdanti
36 põletikuvastast ainet
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667394022000466
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4545797/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950081/