Terve nagu purikas - need nipid aitavad vormis püsida
Fotod: Adobe Stock
Peagi on käes jõuluaeg ja keha taas hädas liigse maiustamise või toeka õhtusöögiga. Selleks, et see pillerkaaritamiste aeg paermini üle elada, võiks juba praegu teha algust oma harjumuste muutmisega, et jõuluaegsed kiusatused meid nii-öelda rajalt maha ei võtaks.
Tuttavalt arstilt olen ikka aastate jooksul kuulnud, et pühade aegu jõuab haiglasse väga palju neid patsiente, kes ei ole osanud hea ja paremaga piiri pidada. On seda siis vaja? Kurb on ka see, kui pärast pühi jõuad nukra tõdemuseni, et jälle on parim kleit, kostüüm või ülikond kitsaks jäänud ja kaalult vaatab vastu ilmselgelt kellegi teise kehakaalu number. Ei saa ju ometi tõsi olla, et nii lühikese perioodi jooksul kõik aasta jooksul parema tervise nimel tehtud pingutused liiva on jooksnud.
Teades, et pühade aegu oleme ikka heldemad, siis ei ole vist mõtet loota ainult sellele, et poodides hinnaõusu läbiteinud toiduaineid pühade ajal vähem ostukorvi lipsaks. Mida siis teha, et meie jalgadel oleks ikka lusti meie keha nurisemata edasi kanda?
Klaaside ja taldrikute valik mõjutab seda, mida ja kui palju sööme.Alustada võiksid sellest, et võtad aega
rahulikuks söömiseks. Söömaaeg võiks kesta vähemalt 20 minutit, sest kui sööd
kiirustades, ei ole kõhul aega öelda sinu ajule, et oled piisavalt söönud ja
nii võib kergesti juhtuda ülesöömine. Rahulikumad söömaajad pakuvad kindlasti
ka suuremat naudingut.
Michigani ülikooli teadlased on ka leidnud, et kui inimene saab öösel puhkamiseks lisaks ühe tunni, siis on tal ka vähem aega näksimiseks öötundidel ning juba ainuüksi see võib kaalu langetada aasta jooksul umbes viis kilo. Tundub päris tore pideva rööprähklemise ja kalorite kokkurehkendamise asemel lihtsalt magada , sest vähem kui seitsmetunnine uni pidi tõstma söögiisu. Lisaboonusena oled ka hommikul krapsakam.
Köögiviljades on palju kasulikke toitaineid ja kiudaineid.Toitu tõstes aseta taldrikule näiteks kahe köögivilja asemel kolm, sest kõrge kiudainete ja veesisaldusega köögiviljad täidavad kõhu vähemate kaloritega. Hea, kui köögiviljad oleksid aurutatud või värsked, mitte näiteks ohtras rasvas praetud. Selle asemel, et uputada köögivilju üle koore-majoneesi kastmega, kasuta maitsestamiseks ürte ja sidrunimahla ning väikest kogust oliiviõli. Maitsestamise teevad eriti kergeks erinevad ürdisegud ja maitsesoolad. Näiteks on imehea Kräuterhaus Sanct Bernhardi ürdisool, mis on mul alati süüa tehes käepärast. See maitsev abililne sisaldab 18% ürte ja on gluteeni- ja laktoosivaba ning ilma maitsetugevdajateta: https://www.drogerii.ee/sanctbernhard/urtidega-maitsestatud-meresool-300-g.
Kui selline aurutamise harjumus on juurdunud, märkad õige pea, et igal köögiviljal on ainult temale iseloomulik suurepärane maitse ja ajapiku võib-olla ei soovigi sa soola enam lisada.
Enne toekamat einet võiks süüa kerget suppi.Hea on alustada toekamat toidukorda ühe puljongipõhise supiga, sest see aeglustab söömise tempot ja vähendab koguseid, mida esialgu oli plaanis süüa. Hoiduma peaks kreemjatest suppidest, mis võivad sisaldada palju rasva ja kaloreid. Parim viis kalorsuse jälgimiseks oleks toit ise valmistada, siis on täpselt teada, mida toit sisaldab. Proovida võid Sanct Bernhardi gurmeepuljongit, mis on pärit maheviljelusest ja mida on imelihtne valmistada: https://www.drogerii.ee/sanctbernhard/selge-bio-gurmee-puljong.
Niisamuti võiks näiteks pitsat valides eelistada köögiviljadega kaetud küpsetist, sest liha ja rohke juustuga kaetud pitsa sisaldab enamasti portsu kohta enam kui sada kilokalorit rohkem energiat.
Kui tekkib suur soov mõne suhkrurikka joogi järele, siis kalla see kitsasse klaasi.Et vähendada vedelikega saadavate liigsete kalorite hulka, vali suhkru- ja kaloririkaste jookide joomiseks kõrge ja kitsas klaas, mitte madal ja pontsakas.Nii jood umbes 25–30% vähem mahla, veini või mõnda muud jooki, sest madalasse laia klaasi valatakse enamasti rohkem jooki. Seega tuleks olla nutikas ja valida kitsas kõrge klaas. Seevastu puhast allika- või kraanivett võib tavaliselt juua just nii palju, kui keha nõuab, kuna vesi on üks maailma parimaid ja tervislikumaid jooke.
Kui tähtpäeva puhul klaasikese tõstad, siis mõtle ka sellele, et alkoholi mõjul võib su otsusekindlus väheneda ja võid tarbida mõtlematult palju krõpse, pähkleid ja muud seesugust, mille tarbimist sa tavaolukorras piiraksid.
Rohelisel teel on palju kasulikke omadusi.Mõningad uuringud on jõudnud järeldusele, et roheline tee võib samuti kiirendada kalorite põletamist. Drogerii veebipoe tootevalikust leiad näiteks Jaapani Sencha tee (https://www.drogerii.ee/sanctbernhard/roheline-jaapani-sencha-tee) ja rohelise tee „Gunpowder“ (https://www.drogerii.ee/sanctbernhard/gunpowder-roheline-tee-250-g), mis sobivad kenasti täiendama naudingurohket söögikorda.
Väiksemad taldrikud aitavad toidukoguseid piirata.Abiks võib olla ka väiksema läbimõõduga taldrikute kasutamisest, sest neile mahub vähem toitu ja nii võib taas jääda tarbimata arvestatav kogus kaloreid. Laias laastus on saledate inimeste peamine harjumus säilitada tagasihoidlikud toiduportsud iga söögikorra ajal, arvestades samas, et keha vajab väärtuslikke mikrotoitaineid, milleks on vaja mitmekesiselt toituda. Kes toiduga piisavalt vajalikek toitaineid ei saa, peaks toitumist muutma. Lühiajalise „tulekahju“ kustutamiseks võib aga palju abi olla ka toidulisanditest. Näiteks võiks tarbida multivitamiine: https://www.drogerii.ee/heaolu-ja-tervis/multivitamiinikapslid-a-z-150-tk. Samuti on seedimisele kasulik aaloe, mida sisaldavad näiteks Sanct Bernhardi Aloe vera vitamiinikapslid, kus on ka palju kehale vajalikke mikrotoitaineid: https://www.drogerii.ee/sanctbernhard/vitamiini-kapslid-aloe-veraga. Jälgida võiks ka seda, et söömine tuleks lõpetada enne kui kõht on pilgeni täis.
Kogu selle pika jutu saab kokku võtta minu
vanaisa elutarkusega, mida ta meile juba varasest lapseeast alatihti kordas, et
igapäevaselt tuleks liikuda ja tegeleda spordiga (käia jalutamas), olla
füüsiliselt aktiivne, õhtul õigel ajal magama minna, süüa mõõdukalt ja viimane
söögikord olgu hiljemalt kell seitse õhtul. Kindlasti tuleks paar korda nädalas
süüa kala ja kasutada toidu maitsestamiseks palju maitsetaimi. Tema lemmiklause
oli, et jalgrattal on küll pidurid seismajäämiseks, aga inimesel peab pidureid olema
palju rohkem, sest enda söömissoove ja mugavust tuleb pidevalt taltsutada, et olla terve. Lapsena
oli ikka nörritav küll, kui vanaisa lubas kommipakist võtta kõige rohkem kaks kommi ja
käskis endalt küsida, kas ma ikka vajan seda magusat nii palju, sest see ei ole
hea hammastele. Nii ma siis tiirlesingi nagu mesilane ümber vanaema, kes ei olnud nii kindlameelne. Preemiaks hea käitumise või muu eest ei ostnud vanaisa lastele
kunagi magusat, vaid viis meid muuseumisse, lõbustusparki või kinkis mõne raamatu. Mäletan, et lapsena meeldis mulle kõige rohkem papaga jalutamas käia, sest ta liikus kiiresti ja sihikindlalt
ja õpetas ühistel jalutuskäikudel märkama ümbritsevat loodust. Papa oli
elupõline õpetaja ja orkestrijuht ning sammus mööda eluteed 90 aastat. 75-aastaselt
käis suusatamas ning seisis ahju najal pea peal, oli ideaalses vormis ja pidas lugu karskest eluviisist. Ta mitte ei olnud teoorias
tugev, vaid ka elas nende põhimõtete järgi. Selline vanavanem võiks kõigil
käepärast olla ja selle nimel, et olla kunagi oma lastele selline vanaisa või
vanaema, tasub pingutada.
Jõudu ja meelekindlust kõigile tervislike eluviiside harrastamisel!