Kommenteeri

Supertoit või tühi jutt – kas kibuvitsamarjadest võib tõesti kasu olla?

Tekst: Ulvi Leinus, Heilika Leinus, Kräuterhaus Sanct Bernhard
Fotod: Kräuterhaus Sanct Bernhard, Adobe Stock

Kuigi ühtegi sellist supertoitu, mis meile kiiresti hea tervise ja tuju annaks, pole tegelikult olemas, on mõned taimed siiski nii imeliste omadustega, et neid võib tõepoolest supertoiduks nimetad. Sellised puu- ja köögiviljad ei pea tingimata olema pärit välismaalt. Mõned kodumaised taimed ja marjad on eksootilistest viljadest mõnes mõttes isegi paremad – näiteks kibuvitsamarjad.  

Alates keskajast on kibuvitsapreparaate Euroopas traditsioonilises meditsiinis kasutatud näiteks reumaatiliste kaebuste korral. Aga mis selles taimes täpsemalt nii erilist on? Kas kibuvits on tervislik?

Punased kibuvitsa pseudoviljad (koor ja seemned) sisaldavad väga palju väärtuslikke koostisosi. Näiteks on neis C-vitamiini ligi 20 korda rohkem kui sidrunites. Nendes leidub ka pektiinhapet, polüfenoole, flavonoide, galaktolipiide, linoolhapet, linoleenhapet, karotenoide, mitmesugused küllastumata rasvhappeid, tanniine ja triterpeene.  See nimekiri on väga pikk ja esmapilgul vaga keeruline, kuid teeme kõik selgeks.

Foto: Kräuterhaus Sanct Bernhard

Mida need ained teevad?
C-vitamiin on vees lahustuv vitamiin, mis toetab veresoonte, luude, kõhrede, naha, hammaste ja immuunsüsteemi normaalset talitlust.

Pektiinhapped kuuluvad pektiinide hulka ja toimivad kehas kiudainetena. Neil on näiteks positiivne mõju kolesteroolitasemele.

Polüfenoolid on rühm taimseid ühendeid, mida leidub paljudes marjades, puu- ja köögiviljades. Neid seostatakse kasuliku soolebakteritega. Peale selle aitavad need kehal vabaneda liigsetest vabadest radikaalidest, mis kahjustavad meie keha rakke.

Flavonoidid on polüfenoolide sekka kuuluvad antioksüdantsed ühendid. Need ained annavad taimede õitele ja viljadele iseloomulikud kollased, oranžid, punased, violetsed, ja sinised värvitoonid. Looduses kaitsevad need taimi ebasoodsate keskkonnategurite eest, nagu näiteks mitmed haigustekitajad, Põud, külm ja UV-kiirgus. Viimaste aastate teadusuuringud on näidanud, et flavonoidid võivad olla kasulikud immuunsüsteemile, seedekulglale, südamele ja veresoontele ja närvisüsteemile, aidata reguleerida veresuhkru taset organismis ja aeglustada koguni vananemist.

Küllastumata rasvhapetel on kehas palju erinevaid ülesandeid. Need kuuluvad meie keha rakuseinte koostisse ja osalevad aktiivselt vererõhu reguleerimises. Kuna keha neid ise ei tooda, tuleb neid saada toiduga.

Linoolhape ja linoleenhape on bioloogiliselt aktiivsed polüküllastumata rasvhapped.

Karotenoidid on taimsed ained, millest organism toodab A-vitamiini. Nad mängivad rolli immuunkaitses. Karotenoidide värvus varieerub kollasest punaseni ja need annavad paljudele puu- ja köögiviljadele nende iseloomuliku värvuse. Kõige tuntum karotenoide sisaldav köögivili on ehk porgand, kuid ka kibuvitsamarjad sisaldavad ohtralt neid kasulikke aineid.

Tanniinid on vees lahustuvad polüfenoolid. Arvatakse, et neil on põletikuvastane toime.

Triterpeenid on taimedes leiduvad bioaktiivsed ained, mis aitavad neil võidelda haigustekitajatega. Need on antibakteriaalse toimega. Arvatakse, et triterpeenid aitavad ka inimestel võidelda viiruste mikroobide, vähi ja seeninfektsioonide vastu.

Galaktolipiidid on lipiidide hulka kuuluvad ained, mis täidavad inimkehas mitmeid olulisi ülesandeid. Näiteks kuuluvad need närvikiude ümbritseva rakumembraani müeliini koostisse. Galaktolipiididel neil on põletikuvastane ja antioksüdantne toime.

Foto: Adobe Stock

Kas kibuvitsamarjad võivad aidata reuma või artroosi korral?

Jah! Kibuvitsamarjad sisaldavad galaktolipiide, mis seovad vabu radikaale ja võivad mitmete teadusuuringute põhjal aidata leevendada valu põletikulistes liigestes, kõõlustes ja kõhredes ning võidelda põletikuga. Selleks, et saada rohkem teada liigesehaiguste ravi kohta, vaata ka näiteks apteekri soovitusi Postimehes.

Millele tuleks kibuvitsapulbrit kasutades tähelepanu pöörata?

Kibuvitsapulbris olevad taimsed kiud paisuvad vedelikus ja seetõttu tuleks kõhukinnisuse vältimiseks piisavalt juua. Kui sul on ärritatud soole sündroom koos kõhukinnisusega, on kõige parem juua 300–500 ml vedelikku, millesse on segatud kibuvitsapulber. Ärritatud soole sündroomi korral, millega kaasneb kõhulahtisus, võib pulber muuta väljaheite paksemaks. 

Kas kibuvitsapulbrit võib süüa vahetult enne või pärast ravimite võtmist?

Kibuvitsapulber sisaldab palju taimseid kiudaineid, mistõttu tuleks  ravimi võtmise ja pulbri tarvitamise vahele jätta kahetunnine vahe. Vastasel juhul võib ravimi imendumine aeglustuda. 

Kas kibuvitsapulber võib olla seedimisele kasulik?

Jah. Kibuvitsamarja pulber loob soolekeskkonna, kuhu kogunevad meie kehale kasulikud, normaalset seedimist soodustavad bifido- ja laktobakterid.

Kuidas kibuvitsapulbrit võtta?

Kibuvitsamarjapulbri toidule lisamiseks on mitu võimalust. Seda võib näiteks lisada müslile või segada smuutisse, lisada pudrule või segada kohupiimakreemi hulka. Pulbrit võib võtta ka mahlaga segatuna, kuid see tuleb enne korralikult läbi segada. Kräuterhaus Sanct Bernhardi kibuvitsapulber lahustub hästi ka leiges vees.

Kui palju peaks kibuvitsapulbrit kasuliku mõju saavutamiseks tarbima?

Kräuterhaus Sanct Bernhardi kibuvitsamarjapulber on toiduaine ja seetõttu pakendil soovitatavat kogust ei täpsusta. See on nii, nagu ostaksid supermarketist lehtsalatit või õunu – ka nende toiduainete pakile ei ole soovitatavat tarbimise kogust märgitud. Seega võid tarbida kibuvitsamarjapulbrit nii palju, kui sul endal soovi, kuid nii, nagu õunte ja lehtsalatigi puhul, ei ole ka ükski liig hea. Tavaliselt soovitame kasulike ainete kättesaamiseks süüa 1–2 kuhjaga teelusikatäit kibuvitsapulbrit päevas.

Kui kaua võiks kibuvitsapulbrit võtta?

Kibuvitsapulbrit tuleks võtta vähemalt 4–6 nädalat, et selles leiduvad kasulikud ained jõuaksid positiivseid muutusi esile kutsuda. Eriti positiivset mõju on täheldatud siis, kui kibuvitsapulbrit on võetud vähemalt 3–4 kuud.

Vajadusel võib kibuvitsapulbrit võtta ka pikemat aega, kuid pärast kuue kuulist perioodi on soovitatav teha vähemalt kahenädalane paus. 

Kas kibuvitsapulber on gluteenivaba?

Kräuterhaus Sanct Bernhardi kibuvitsapulber on 100% puhas ja kontrollitud maheviljelusest pärit kibuvitsapulber, mis on gluteenivaba ja vegan toode. 

Mida tuleks värskete kibuvitsamarjade söömisel silmas pidada?

Erkpunased kibuvitsamarjad on maitsev ja toitaineterikas kingitus loodusest. Selle taime magushapu viljaliha on populaarne nii noorte kui vanade seas. Kuid enne marjade toorelt tarvitamist tuleks viljades olevad karvased seemnekesed eemaldada. Seemnete eemaldamine on aga üsna keeruline toiming ja just sellele tülikale tegevusele pakubki Kräuterhaus Sanct Bernhardi kibuvitsapulber maitsvat ja mugavat alternatiivi. 

Milliseid kibuvitsapõõsaid kasvab Eestis?

Eestis kasvab looduses 11–14 kibuvitsaliiki, sõltuvalt sellest, kas arvesse võetakse ka kultuurliikide metsistunud vorme. Neist kõige suurema levikuga on kurdlehine kibuvits (Rosa rugosa), mis on pärit Kaug-Idast. Tema leviala ulatub Ohhoota mere äärest Kamtšatka poolsaare lõunaosas Koreani ja Jaapani ning Hiina põhjaosani.

Eestisse toodi kibuvits 19.sajandi algul ja meil kasvab ta peamiselt rannaaladel. Kuna tema lehed meenutavad kartuli- või tomatilehti, siis on teda kutsutud ka kartuli- või tomatiroosiks. Erinevatel kibuvitsaliiki

del ei ole vanarahvas vahet teinud. Kibuvitsal nagu heal lapsel ikka, on eelpool nimetatutele veel teisigi rahvapäraseid nimesid nagu orjavits, okasroos, kibusk, haukaküüds, orjaroos, koidukann, pistik ja neitsilill.
Foto: Adobe Stock

Kuidas kibuvitsamarju korjata ja kasutada?

Kibuvitsamarju, mis punetavad juba augustis, kuid võivad veel septembri lõpuni küpseda, soovitatakse koguda septembris-oktoobris, mil öökülmad pole neid veel pehmeks muutnud. Seemnetest saab pressida õli, kuid neid võib ka röstida kohvijoogi valmistamiseks.

Kibuvitsamarjadest saab ise teha ka maitsvat teed. Selleks toimi järgnevalt:
1.     Võta pool teelusikatäit (seemnetest puhastatud) kuivatatud kibuvitsamarju ja samapalju mustsõstraid või pihlakaid.
2.     Vala segu üle klaasi keeva veega ning lase sel umbes tunnike tõmmata.
3.     Kurnatakse teesegu ja naudi saadud jooki kas niisama puhtalt või meega.
Kui soovid, et maitse oleks intensiivsem, siis võib kuivatatud marju 10 minutit keeta.

On ka kolmas võimalus: Teesegu võib jätta koos kuuma veega ööseks termosesse „hauduma“ ning juua esimese tassitäie hommikul tühja kõhuga. Selleks, et peletada väsimust ja organismi tugevdada, võiks kibuvitsamarjadest valmistatud jooki tarvitada pikema perioodi jooksul 3–4 tassi päevas. Hea on kibuvitsatee ka külmetuse korral.

Kibuvitsamarjadest on rannarahvas valmistanud nii moosi, siirupit kui ka marmelaadi.

Kräuterhaus Sanct Bernhardi kvaliteetse, maheviljelusest pärit marjadest tehtud kibuvitsapulbri leiad siit: https://www.drogerii.ee/sanctbernhard/orgaaniline-kibuvitsapulber

Lisa kommentaar

Email again: